A Vis Fontis Egyesület első jótékonysági gálaestje a kismartoni Esterházy-kastélyban, az est mottója: A tolerancia nem ismer határokat

19.10.2015

Minden ember szabadnak és egyenlőnek születik, megilleti a család, a nevelés és a képzés joga – rögzíti az emberi és polgári jogok nyilatkozata valamint a gyerekek jogait megfogalmazó dokumentum is. Ám nem is messze Ausztriától, a szomszédos országokban ennek ellenkezőjéről bizonyosodhatunk meg.

Gyakran származásuk, bőrszínűk vagy egyéb adottságok miatt hátrányos helyzetbe kerülnek. Sokan közülük mélyszegénységben, a társadalom peremére sodorva élnek. Az idén megalapított Vis Fontis Egyesület – melynek jelentése a forrás ereje – céljául azt tűzte ki, hogy felkaroljon olyan Magyarországon, Romániában, Szlovákiában és Ausztriában működő civil kezdeményezéseket, melyek az elmúlt években működtetőik személyes elkötelezettségének és kitartó munkájának eredményeként,  toleranciával és akadályokat lekűzdve nagyszerű eredményeket mutathatnak fel a felzárkóztatás területén.

„A tolerancia nem ismer határokat“ volt a mottója a VisFontis Egyesület október 9-i, a kismartoni Esterházy-kastélyban megrendezett, első jótékonysági estjének is. Az est folyamán számos, gyerekekkel és fiatal felnőttekkel foglalkozó szervezetnek nyílt lehetősége bemutatkozni a a széles nyilvánosság előtt. A Vis Fontis Egyesületet Ottrubay Ágnes, Dr. Julius Marhold és az Ausztriában ismert és kedvelt muzsikus Ferry Jánoska alapították. Az Egyesület elnöki tisztjét betöltő Ottrubay Ágnes – akinek minden bizonnyal nagy segítségére lesz ebben a munkában az elmúlt években más karitatív tevékenységgel foglalkozó szervezetekben, többek között a magyarországi  Inner-Wheel-nél szerzett tapasztalata és kapcsolatrendszere nagy energiákkal indította el a munkát. A tapasztlat azt mutaja, hogy gyakran már csekélynek mondható segítséggel is óriási lökést lehet adni a fiatal, hátrányos helyzetű gyerekeknek. Különösen a gyerekeknek és a fiataloknak lenne nagyon fontos, hogy stabil szociális és családi körülmények között nevelkedhessenek, hiszen ebből meríthetnek erőt a jövőre, a sikeres életvitelhez. Az estet a burgenlandi ORF kulturális szerkesztője Gaby Schwarz, valamint Bősze Ádám, a Bartók Rádió munkatársa moderáltálk német és magyar nyelven. A zenei keretprogramról a Kőbányai Szent László Általános Iskola Csengettyűs Együttese és a Snétberger Tehetségközpont képviseletében Snétberger Ferenc, Barbarics Csanád, Fehér Elemér és Sándor Róbert gondoskodtak. Az egyesület mindegyik bemutatott szervezetnek teljesítette egy-egy korábban megnevezett kívánságát és már az est során jelentős további adományokat gyűjtött.

A Vis Fontos Egyesület jótékonysági estjét már a szervezés szakaszában is több bécsi és burgenlandi cég támogatta, akiknek még egyszer ezúton is köszönetet szeretne mondani a szervezet az önzetlen segítségükért.: Alessandri Design & Márka Manufaktúra, Energie Burgenland, Opernfestspiele St. Margarethen, Graf&Pitkowitz Ügyvédi Iroda, Deiger & Manninger Ügyvédi Iroda, Hotel Ohr, Esterhazy Wein GmbH, az Esterházy-kastély kezelője, valamint a Redline Rendezvénytechnika.

A Vis Fontis Egyesületről valamint a kiválasztott és bemutatott projektekről és az adakozás lehetőségéről a www.visfontis.org internetes oldalon tudhatnak meg részletesebb információkat.

 

 

 

 

A kilenc kiválasztott és támogatott civil szervezet

 

Románia

Vecseházi szociális otthon (Petroasa Mare)
 

A Bánátokban fekvő vecseházi szociális otthont, (mai nevén Petroasa Mare) 1993-ban alapították meg az azonos nevű, eredetileg sváb faluról, Wetschehausról elnevezve. Az intézmény a kezdetektől napjainkig mintegy 70  gyermeknek adott otthont. Az elmúlt húsz évben a burgenlandi polgárok  adományaiból és munkájának segítségével tartották fent. A Generációk Háza jelenleg húsz gyermekről gondoskodik, akik nem csak hajlékot és rendszeres ellátást kapnak itt, hanem a taníttatásukról is gondoskodnak. Az Esterházy Vállalatcsoport nemrég 30 tömörköbméter fával támogatta a gyermekotthont, ez a mennyiségű tűzelő két évre oldja meg a ház fűtését.

 

Magyarország

Igazgyöngy Alapítvány
 

Az Igazgyöngy Alapítvány 1999 óta működik a kelet-magyarországi Berettyóújfalun. Az alapítvány eredeti célkitűzése az volt hogy származástól és szociális hovatartozástól függetlenül a képzőművészeti foglalkozáson keresztül prespektívát tárjon a gyerekek elé.  Idővel ez a cél más, jellemzően szociális jellegű célokkal is kibővült. Az Igazgyöngy Alapítvány Művészeti Iskoláját a környező 21 telpülés 670 gyermeke látogatja. Mára tevékenységük három pilléren nyugszik, az oktatás mellett a családgondozáson és az ún. stratégiaszerű intézményi együttműködésen, munkahelyteremtésen. Innovációjuk, az esélyegyenlőségi önfenntartó modell jelenleg financiális okokból egy településen, Toldon működik, ahol a családok praktikus segítséget kapnak a mindennapi problémák lekűzdésére. A mélyszegénységben élő családoknak az Igazgyöngy Alapítvány által nyújtott segítség jelneti az egyetlen kapaszkodót a kilátástalan mindennapokban A projekt látható és működőképes eredményeket mutat fel és egyértelműen közösség összekovácsoló ereje van. A nagy célkitűzés megvalósításáig – a minőségi integrációig – a feltételek már adottak, azonban még hosszú az út.

 

www.igazgyongy-alapitvany.hu/en/

 

Egyesület a remény kisemberei közösségért
 

A nyíregyházi székhelyű Egyesület a remény kisemberei közösségért hátrányos helyzetű gyerekeket szeretne különleges élményekkel gazdagítani. Alapítója, Szűcs Balázs atya már gyerekkorában kapcsolatba került a Regnum Marianum katolikus ifjúsági szervezettel, tőlük tanulta a közösség szerepének fontosságát. Figyelmük kiterjed az egész Kárpát-medencére, az itt élő szociálisan vagy teljesen árva gyerekekre, mára 45 gyermekotthonnal van élő kapcsolatuk. Minden évben Csobánkán rendezik meg a nyári táborukat, az idén 600 gyereknek adatott meg ez a lehetőség, Ukrajnából, Romániából, Moldáviából, Szerbiából és Magyarországról érkeztek a gyerekek. Az egyesület honlapján náluk hiányzó, azonban a fejlett országokban a mindennapok természetes részeinek számító eszközökről taláhatunk egy felsorolást, akinek módjában áll már ezeknek az eszközöknek az adományozásával sokat segíthet és mosolyt csalhat a gyerekek arcára.

www.remenykisemberei.hu

 

Kőbányai Szent László Általános Iskola, Tanulóink Jövőjéért Alapítvány
 

A kőbányai Szent László Általános Iskola Tanulóink Jövőért Alapítványa az iskolát látogató  hátrányos helyzetű gyerekek támogatását tűzte ki céljául. A közösség összekovácsolásának kitűnő eszköze az emelt szintű zenei nevelés, mely a kóruséneklés mellett kiterjed a furulya, néptánc és népi játékok oktatására is, és más képességek fejlesztését is elősegíti. Az iskola 1957-es alapítása óta több mint 1000 diák vett részt a zenei oktatásban, sokan közülük később zenei pályára léptek. Az elért sikerek megerősítik az  iskola vezetését abban, hogy érdemes folytatni a munkát és  továbbhaladni a megkezdett úton.

 

http://www.szentlaszlo1.hu

 

Bódvalaenke Freskófalu

 

Az észak-magyaroszági Bódvalenkén Pásztor Eszter egy nem mindennapos ötletet szeretett volna megvalósítani. Az ötlet lényege, hogy a többségében romák által lakott település házainak falára festett freskók segítségével meginduljon a falu irányába a turizmus, így alkalom nyíljon egymás megismerésére és az előítéletek csökkentésére, az emberi méltóság visszaállítására.

Az egyesületen keresztül Eszter helyben is próbál segítésget nyújtani annak érdekében hogy a lekűzdhessék a kilátátalan munkanélküliséget és prespektívák nyíljanak meg az ott élő emberek előtt. Az egyik legújabb projekt keretében elindítottak egy solar projektet, melynek az a lényege, hogy minimum 20 házat fel tudjnanak szerelni napenergia által üzemeltetett LED-lámpatestekkel, megoldva evvel a házak világítását és kiküszöbölve azt a problémát, hogy a legtöbben nem tudják fizetni az energia számláikat.

Bódvalenke „Freskófalu“ néven vált híressé a nemzetközi médiában. Megvalósításában magyar és európai roma képzőművészek közreműködtek, mára 33 freskó valósult meg a település házain. Stiller Ákos fotográfus képei a www.bodvalenke.eu honlapon betekintést adnak a falu mindennapjaiba.

 

 Snétberger Zenei Tehetség Központ
 

A zene a siker kulcsa. Ez a mottója a 2011-ben, Snétberger Ferenc által megálmodott felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központnak. Az Alapítvány segítségével évente mintegy 60 fiatal roma tehetségnek adatik meg a lehetőség, hogy a legnevesebb művésztanárok irányítása alatt részt vegyenek a 12 hetes zenei táborban. Cél, hogy lehetőségeikhez mérten minél több diáknak sikerüljön középiskolai vagy egyetemi végzettségre szert tenni. A Snétberger Zenei Tehetség Központ Felsőörsön a Balaton északi partján található. Négy sikeres működési év alatt sikerült meghatározni működés kereteit és megszilárdítani azokat, hosszú távú cél azonban zeknek az eredményeknek a sikeres fenntartása.
 

www.snetbergerkozpont.hu/en/

 

Cserdi Község

Cserdi Dél-Magyarországon, Pécstől 25 km-re fekszik. A 98%-os munkanélküliség mellett napi két bűncselekmény jellemezte a mindennapokat. Kezdeményező és tenni akaró polgármesterük, Bogdán László megoldást keresett. A polgármester részben egyedi módszereket alkalmazott: ha kellett provokált, amivel sokszor újságok címlápjára került. Ezt azonban sosem öncélúan tette, hanem hogy megváltoztassa az emberek gondolkozását.  Bezáratta a kocsmát és börtönlátogatásra vitte a falu lakóit.  Hitelt vett fel, hogy megvásárolhassa az első zsák vetőburgonyát. Ezekkel a lépésekkel alapozta meg a település mezőgazdasági  termelő faluvá történő átalakulását és a falu felemelkedését. A „nem csak beszélni, hanem csinálni” elve alapján a falu lakosai saját kitartó munkájuknak köszönhetően mindössze három év alatt felvirágoztatták a falut. Mára 45 embernek van mezőgazdasági végzettsége. A megtermelt zöldséget saját márkanéven árulják, bérgazdálkozásban erdőt művelnek, nyaralójuk van a Balatonon és a gyerekeknek nyári iskolát nyitottak. Büszkék arra, hogy Cserdi 40 tonna élelmiszert osztott szét a rászorulóknak, hogy ők adnak és nem csak tartják a markukat.

 

Szlovákia

Jarovnyicei (Jernye) I. sz. Általános Iskola – Základná škola Jarovnice

Jernye Szlovákiában, Kassától 55km-re északra elterülő település. Az egykor virágzó települést mára mindössze ötezren lakják, 80%-ban romák, az I. sz. Általános Iskolát azonban kizárólag roma gyerekek látogatják. Az iskola legismertebb tanára a szlovákiai Jan Sajkó, aki meggyőződésének, kitartásának és tanítási metódusának köszönhetően kézzelfogható sikereket ért el a roma gyerekek képzésében. Gyerekkorában egyszer úgy elverték roma gyerekek, hogy kórházba került. Módszertanának lényege, hogy visszanyúl a gyökerekhez, először is meghagyja a gyermekek szabadságát és a cigány kultúrából merítve, a képzőművészet, a zene és tánc eszközeivel tanítja őket. A gyerekek rajzaikkal különböző kiállításokon és versenyeken indulnak és megismerik a siker számukra eddig ismeretlen érzését. Sajkó célja, hogy a gyerekek higgyenek önmagukban, és felismerjék, hogy kemény munkával képesek megváltoztani az életüket.

Vallja, hogy nem oldhatjuk meg a roma emberek problémáit, mi csak a saját jövőnk problémáit oldhatjuk meg.

www.jan.sajko.szm.com/

 

Ausztria

Romano Centro – Roma Egyesület

A Romano Centro Bécs egyik első roma egyesületeként többféle roma csoportot képviselve 1991-ben alakult. Alapvető céljuk a romák életének segítése mellett az ellenük irányuló diszkrimináció elleni küzdelem. Tevékenységük központjában a képzés és a kultúra áll. Évente mintegy 130 gyermek tanulását segítik harminc tanár segítségével Bécs különböző kerületeiben. Tizenöt éve működik az ún. iskolamediátori szolgáltatásuk, feladatuk a tanár és a diák, valamint szülei közötti közvetítés és egyben egy bizalmi ember szerepét is betöltik. 2012 óta fut az a kísérleti projekt, mely a nők továbbtanulásra való ösztönzését tűzte ki célul. Cél az anyák látókörének bővítése, és hogy nyitottá tegyék őket olyan társadalompolitikai témákra, mint pl. az oktatás, egészségügy, táplálkozás, társadalmi esélyegyenlőség illetve megtanítsák nekik, hogy segíthetik lányaik előremenetelét. 2014 óta pedig családi, párkapcsolati és szexuális, valamint a családon belüli erőszak kezelésére irányuló tanácsadást is nyújtanak.

www.romano-centro.org

 

Please reload

Jüngste Berichte

06.06.2017

Please reload

Archiv
Please reload