Nők szerepe a mai társadalomban, avagy a Romano Centro által szervezett „Lánynapok”


A VisFontis egy nagyon különleges projekt megszervezését tette lehetővé a „Romano Centro Bécs” egyesület számára, amire a Romano Centro történetében ebben a formában még nem volt példa. Néhány napos kikapcsolódás egy olyan programmal, amit kifejezetten a 12 és 17 év közötti fiatal lányok igényeihez mérten alakítottak ki. A programon 12 roma származású lány vett részt, akik egy szociális munkás és egy  pedagógus, Danijela Feichtinger és két kísérő társaságában utaztak el a Raach bei Gloggnitz-ban működő szemináriumi központba és 5 napot töltöttek el itt 2016. május 25-től 29-ig.

A Romano Centro Bécs egyik első roma egyesületeként többféle roma csoportot képviselve 1991-ben jött létre. Alapvető céljuk a romák életének segítése mellett az ellenük irányuló diszkrimináció elleni küzdelem. Tevékenységük központjában a képzés és a kultúra áll. Az elmúlt évek során több száz gyermeket támogattak tanulást segítő és ún. iskolamediátori tevékenységük által. 2013 óta a nőknek nyújtott tanácsadás is fontos szerepet tölt be az egyesület életében, rendkívüli hangsúlyt fektetnek a lányok nevelésére, továbbképzésére és a nők társadalomban betöltött szerepére.

Danijela Feichtinger, a Romano Centro vezetője, Andrea Härle, valamint az egyesület vezetőségének segítségével belefogott a „Lánynapok” elnevezésű projektbe. A projekt központjában az állt, hogy felkészítsék a fiatal roma lányokat a nők családban és társadalomban betöltött szerepére. A lányok különböző témákról kaptak hasznos információkat, mint a tanulás, pályaválasztás és jövőtervezés, egészség, identitás, feminizmus, erőszak, szexualitás stb. Egy nyitott társalkodói környezetben kölcsönös információcserére volt lehetőségük.

Carla Schmirl, a VisFontis szervezeti tagja is meglátogatta a lányokat és érdekes beszélgetéseket folytatott a kíváncsi fiatal hölgyekkel. A lányok nagy érdeklődést mutattak az egyes témakörök iránt, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy szüntelenül kérdésekkel bombázták felkészítőiket, valamint Carla Schmirl-t is.

Ez az izgalmas témákkal, új tapasztalatokkal és természetesen sok vidámsággal teli öt nap nagyon hasznos volt Danijela és a fiatal lányok számára.

Kívánjuk, hogy a projekt folytatására a jövőben is nyíljon lehetőségük.