A mese mint terápia – mesetábor Százdon

Százd egy Szlovákiában fekvő kis falu, ahol az általános iskola és az óvóda tanárai két kisgyermek sorscsapása miatt egy különleges foglalkozás-és terápiás formát fejlesztettek ki, az ún. „meseterápiát”.  2017 júliusában 20 gyermek részére egy professzionálisan vezetett mesetábort szerveztek Százdon.  

 

Szakszerű vezetés alatt különböző meséket dolgoztak fel, melyeket a tanárnénik először felolvastak, majd a gyerekek saját készítésű bábfigurákkal, illetve szerepjátékok formájában előadtak. A VisFontis támogatásának köszönhetően a tanárok csapatát megfelelő szakképzett gyógypedagógusok, pszichológusok, bábjátékosok, kézművesek és zenészek erősítették. A tábor vezetőit szintén segítette a helyi evangélikus papnő, Ferenczy Erzsébet, aki 10 éven át szervezte és vezette a táborokat Százdon. A papnő bibliai történetekkel ismertette meg a gyerekeket különböző játékos módon.

„A legnagyobb öröm az volt számomra, amikor az egyik kisfiú odajött hozzám és odasúgta, hogy megmondja az anyukájának, hogy ezentúl otthon is mondjanak asztali áldást. Ez azt mutatja, hogy a tábor elérte célját, a gyerekek megbíznak bennünk és nyíltan forudlnak hozzánk gondolataikkal,” mondta a papnő.

A VisFontis munkatársa, Őszi Brigita látogatást tett a mesetáborban, meggyőződhetett a tanárok professzionális munkájáról és vidám pillanatokat töltött el a gyerekekkel.

„Amikor az ötéves Esztikét megkérdeztem, hogy tetszett neki a legjobban egész héten, azt válaszolta, hogy minden annyira jó volt, hogy ő nem is tudja megmondani, mi volt a legjobb. Majd odafutott a tanárnénihez és azt mondta: Tanító néni én jövőre is el akarok jönni a mesetáborba!”mesélte Őszi Brigita a táborról.

A mesetáborban csupa jó kedvvel, játékkal és sok kézműves foglalkozással teltek a napok. Készültek itt bábfigurák filcből, papírból, de nem maradtak el a szép rajzok sem, sőt a gyerekek még a szalvétatechnikát és a gyöngyfűzést is kipróbálhatták. A kicsi táborozók büszkén ajándékozták meg csodaszép munkáikkal a VisFontis munkatársát, Brigitát.   

1/7