Százd község 

Szlovákia

A kis dél-szlovákiai településre a magas munkanélküliség jellemző, a fiatalok többsége elhagyja a falut a jobb megélhetés reményében. Ennek ellenére a helyi óvoda és általános iskola pegadógusai igyekeznek a faluban tartani a családokat. Saját kezdeményezésből egy különleges foglalkozási és terápiaformát fejlesztettek ki, az ún. meseterápiát. A gyerekek szakmai vezető felügyelete alatt kitalálnak egy mesét, amelyet aztán különböző formában feldolgoznak és előadnak. A spontán játék során szabadon engedhetik kreativitásukat és elmerülhetnek a fantázia világában. 


A kis falu lakói nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományok őrzésére, éltetik a hagyományokat és megpróbálják azokat továbbadni a következő generáció számára. Ebben nagy szerepe van az 1972-ben megalapított citeraegyüttesnek. A citeraegyüttes jelenleg 14 tagból áll, tagjai különböző korosztályok képviselői, 14-től 53 éves korig. Évente több népzenei versenyen és több mint 30 fellépésen vesznek részt. 


Támogatott projektek:

Egy hátrányos helyzetű leendő elsős kislány felszerelt iskolatáskát és sportfelszerelést kapott.

Nyári tábor a helyi óvoda gyerekei részére 2018 júliusában.


2017. július 10. és 14. között egy professzionálisan vezetett mesetábort szerveztek Százdon, a VisFontis a gyógypedagógusok, pszichológusok, bábjátékosok, kézművesek és zenészek költségeinek fedezésével támogatta a tábort.
A százdi citeraegyüttes három új citerát kapott a VisFontis jóvoltából.