Megható élmények a szlovákiai Jarovnicén

 

A VisFontis anyagi támogatásban részesítette a kelet-szlovákiai Jarovnicén működő iskolát, ahol a művészetekre helyezik a hangsúlyt és ahol a tanulók új rajzeszközöknek örülhettek. A VisFontis elnöke, Ottrubay Ágnes és a szervezet önkéntes segítője, Tóth Roland személyesen is megtekinthették ezeket a rajzokat és megismerhették a rajzok ügyeskezű alkotóit is.

 

Jarovnice, Szlovákia keleti részén fekvő, munkanélküliségtöl súlytott kis település, ahol a lakosség többsége roma származású. Gyakori, hogy a gyerekek csak az általános iskolát fejezik be, vagy még azt sem, ebből kifolyólag nem tudnak munkát szerezni. Ebből a kilátástalan helyzetből meg kell találni a kiutat és egy önellátó generációt kell nevelni. Ezt a célt tűzte ki a település egyik tanára, Ján Sajko és a problémát a művészeti oktatás felől közelíti meg. Módszertanának lényege, hogy visszanyúl a gyökerekhez, az oktatás során a sokszínű roma kultúrából, azok történetéből, kézművességéből és zenéjéből merít. Ezzel arra motiválja a diákokat, hogy megtalálják saját útjukat a kreatív kifejezésmód irányába.

 

És módszere működik! Hiszen a faluban élő gyerekek számtalan művészeti versenyen vesznek részt, ahol sorra kitűnően szerepelnek, sőt, nemzetközi terepen is megállják a helyüket. Ezt bizonyítja, hogy távoli országokba, pl. Japánba és az USA-ba kapnak meghívásokat, ami lehetővé teszi számukra szemléletmódjuk bővítését, egy szebb világ megismerését. Ez pedig mindenképp egy jó kezdete annak, hogy megváltoztassák jövőjüket és értelmiségi, önellátó fiatalokká váljanak.

 

„Teljesen lenyűgöz Ján Sajko tenni akarása és elhivatottsága, csodálatraméltó és gyümölcsöző munkát végez,” mondta Ottrubay Ágnes jarovnicei látogatása után. Nagy élmény volt számára, hogy találkozhatott a gyerekekkel, az egyik képen látható fiú rendkívül tehetséges és egy napon művész szeretne lenni.

 

Kitartást, vállalkozó kedvet és sok sikert kívánunk a gyerekeknek, mentoruknak, Ján Sajkonak és segítőjének, Martinnak egyaránt!