A VisFontis támogatta a bódvalenkei diákok továbbtanulását


A VisFontis anyagi jutattással támogatta néhány bódvalenkei diák útiköltségét és kollégiumi költségeit, esélyt adva ezzel a továbbtanulásra. Egy szakma elsajátítása pedig utat biztosít számukra ahhoz, hogy tanulmányaik befejezése után munkát szerezzenek.


A támogatásban részesült diákok nagyon hálásak a segítségért, konkrét célokat tűznek ki és a jövő generációjaként szeretnének kitörni jelenlegi kilátástalan helyzetükből. Viktória (15) ezt mondja: „Szociális gondozónak és ápolónak tanulok, szeretném sikeresen befejezni a tanulmányaimat és ebben a szakmában elhelyezkedni. Az útiköltség támogatása egy hatalmas segítséget nyújt ebben.”

Bódvalenke, másnéven Freskófalu, egy észak-magyarországi falucska, ahol az emberek mélyszegénységben élnek és a fiatalok számára kevés lehetőség adatik meg a továbbtanulásra és egy szebb jövő kialakítására. Pásztor Eszter és alapítványa célul tűzték ki, hogy javítsák az életszínvonalat ebben a munkanélküliségtől sújtott régióban, valamint igyekeznek felelősségtudatra és munkafegyelemre nevelni a most felnövekvő generáció tagjait.

Ebben a régióban azonban gyakran előfordul, hogy a fiatalok az iskola helyett az első ránézésre könnyebbnek tűnő utat választják, és továbbtanulás helyett közmunkára adják a fejüket, amivel mindössze havi 50.000 forintot keresnek. Ezáltal tehát nincsenek munkanélküliként nyilvántartva, hanem egy állami foglalkoztatási program keretén belül dolgoznak. Munkakörükbe általában a közterületek és a zöldterületek tisztán tartása tartozik. Bár a havi bér egy bizonyos biztonságérzetet nyújt a közmunkában foglalkoztatottak számára, fizetésük olyannyira csekély, hogy a mindennapi élet szükségleteire sem elegendő. A probléma az, hogy nagyon sokan belenyugszanak ebbe a helyzetbe és semmiféle igyekezetet nem mutatnak a továbbtanulás felé. Hiányzik a céltudatosság és a motiváció egy jobb, élhetőbb jövő elérése és biztosítása érdekében.

Nagyon örülünk az ilyen hálás szavak hallatán, a falu sorsának megváltoztatása azonban még nagyon sok munkát igényel. De a cél kitűzve: Motiválni és nem beérni a kevesebbel!